Het Ontstaan

Kinderfeest op 23 april is een feest dat oorspronkelijk gevierd wordt in Turkije. Op 23 april 1920 vond de eerste en grootste zitting plaats van de Nationale Vergadering van de Turkse Republiek. De onafhankelijkheid werd bevestigd; de oprichting van het Turks Parlement. Daarom heeft Atatürk (de oprichter van Turkije) besloten om dit jaarlijks te vieren.

 

ontstaan1

 

Voor Atatürk waren kinderen heel erg belangrijk.
Bekende uitspraken van Atatürk zoals "De kinderen zijn onze toekomst" of "Het Kind van vandaag, is morgen bestuurder van het land" onderstrepen zijn liefde voor de kinderen. Ataturk riep deze dag uit tot een nationale herdenkingsdag voor alle kinderen die tijdens de Eerste Wereldoorlog en de oorlog voor de nieuwe Turkse staat zijn omgekomen. Ten slotte wil hij ieder jaar op 23 april alle kinderen in het zonnetje zetten want de toekomst, dat zijn zij! In 1979 werd het Kinderfeest door UNESCO (vroeger Unicef) uitgeroepen tot Internationaal Kinderfeest. Sindsdien wordt het internationaal gevierd. Jaarlijks komen er kinderen uit verschillende landen bijeen om deze dag gezamenlijk te vieren. Elk jaar wordt het Internationale Kinderfeest bekender en in meerdere landen met feestelijke evenementen gevierd. Op de dag van het Internationale Kinderfeest (23 april), zijn alle kinderen van de basisschool in Turkije vrij van lessen. In het hele land worden er verschillende festiviteiten georganiseerd speciaal voor de kinderen.

 

 

In grote stadions worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals sportwedstrijden, voorstellingen, gedichten worden opgezegd, liederen worden gezamenlijk gezongen etc. Al deze activiteiten worden door en voor kinderen zelf opgevoerd. Hierbij zijn ook mensen van de overheid, zoals de ministers en de president aanwezig.

 

ontstaan2

Het feest is Internationaal, dus ook kinderen uit andere landen doen mee aan het festival. Wat eerst begon met 6 andere landen is inmiddels opgelopen tot meer dan 80 landen. Heel veel instanties en overheidsinstellingen werken hier aan mee. Sommigen bieden de kinderen een weekendkamp of een speciaal uitstapje. Sommige kinderen krijgen op 23 april zelfs de kans om zelf een nieuwslezer te zijn bij een Tv omroep, of een dag je "ambtenaar" zijn is zelfs mogelijk. Tijdens de grote feesten worden door de kinderen vertegenwoordigers uitgekozen die zo'n baan krijgen voor één dag. Het is dan de bedoeling dat de vertegenwoordigers (kinderen) een nieuw beleid voorstellen op het gebied van scholen en milieu.

 

 

Omdat er op die dag ook nog de Grote Nationale Vergadering wordt gehouden in Ankara, maken de leden daar ook plaats voor de kinderen. Het parlementsgebouw wordt veel bezocht door de kinderen. Nederland heeft een multiculturele samenleving. Hierdoor wordt in Nederland ook steeds vaker een feestelijke invulling gegeven aan deze dag. Verschillende organisaties, scholen, moskeeën etc, organiseren verschillende activiteiten voor de kinderen. Steeds meer gemeenten doen hier aan mee. Vaak wordt het gehouden binnen een grote zaal, waar kinderen van een aantal basisscholen bijeenkomen. Meestal is het feest plaatselijk of regionaal. De deelname is gratis. Ouders zijn ook van harte welkom om de voorstellingen van hun kinderen te zien of te horen.